Nanangwa - Voorwaarts VZW: Roots festival

Categorie: 
publieksprijs

Nanangwa-Voorwaarts vzw heeft onder andere als doel om de maatschappelijke participatie van nieuwkomers te bevorderen. Zodanig dat er bruggen geslagen worden met hun mede inwoners. Naast het organiseren van tal van sociale en educatieve activiteiten om dit te bereiken, zet deze migrantenvereniging als ultieme troef ook de ontspannende ROOTS Festival. Door Muziek, dans en eten brengt zij gedurende twee dagen mensen vanuit alle delen van de gemeenschap samen op één plek.

Ondanks Nanangwa een Surinaamse organisatie is heeft zij bewust gekozen om dit festival over een bredere lijn te trekken en alle Afrikaans gerelateerde culturen een podium te bieden. Het gaat allemaal om mensen die leven in diaspora die met trots hun cultureel erfgoed willen delen met hun nieuwe landgenoten.

Op zaterdag 6 augustus, werden de bijkans vijfhonderd bezoekers getrakteerd op spectaculaire en puur traditionele opvoeringen uit Suriname, Senegal, Kameroen, Ghana, Togo en Kenia. De aanwezigen waren diep onder de indruk van de kleurrijke traditionele klederdrachten, de prachtige gezangen en de oer roffels op de machtige trommels. Voor velen een belevenis waarvoor ze anders uren zouden moeten vliegen naar het Afrikaans continent, maar dat nu midden in hun achtertuin te zien was.  De “Deep Roots day” was een succesvolle start het festival.

Op de tweede dag, de “New Roots day” was de organisatie nog meer in haar nopjes met het aantal bezoekers dat kwam naar het festival terrein. Rond de vijftienhonderd gasten gingen van 12:00 u tot 22u los op de swingende tonen van de hedendaagse muziek gebracht door groepen uit Suriname, Nigeria, Ghana, Jamaica en Kameroen.

De bezoekers hebben gedurende deze twee dagen niet alleen van muziek, zang en dans kunnen genieten, maar hebben zich ook tegoed kunnen doen aan de overheerlijke ambachtelijk bereidde gerechten uit de verschillende Afrikaanse landen. Zij konden ook prachtige ambachtelijk gemaakte kleding en accessoires bewonderen en kopen.

 

De kindjes konden zich gedurende de hele dag flink amuseren op de springkastelen en met de volksspelen uit diverse landen, maar toch kregen ze geen genoeg van de kinder-djembé workshop die er ook speciaal voor hen was.

Na maanden van intensieve voorbereiding mag het bestuur van Nanangwa tevreden terug blikken op deze succesvolle eerste editie van het ROOTS Festival Geel. Mede door de ondersteuning van AIF+, ’t Origineel, de Gemeente Geel, De Provincie Antwerpen en de inzet van alle vrijwilligers, standhouders en artiesten hebben de bezoekers genoten en wordt nu al uitgekeken naar de volgende editie van 2020.

Dit festival vindt jaarlijks plaats in het eerste weekend na de schoolvakantie en is GRATIS toegankelijk voor een ieder. Een topper van een festival dat zeker een aanbeveling is om eens te bezoeken. Zet dus 4 en 5 juli 2020 maar al vast in de agenda.