Cultuurcafé De Werft

Categorie: 
publieksprijs

Cultuurcafé de Werft zoekt sinds september 2016 haar eigen of beter eigenzinnige weg binnen het horecalandschap te Geel.

 

Als onderneming ben je zo sterk als de som van alle medewerkers. Naast een uitstekend team van jobstudenten en flexijobbers hebben wij een team van 6 medewerkers met een beperking (verstandelijk/autisme spectrum stoornis/psychisch) die volop binnen cultuurcafé de Werft actief zijn. Zij worden extern begeleid door de dienst begeleid werken en werken net als andere medewerkers met een contract.

Begeleid werken ? Boeiend en af en toe vermoeiend. Ieder zoekt zijn plaats, maar het huidig team van 6 medewerkers heeft door de jaren een eigen plek in cultuurcafé de Werft verworven. De ene werkt als afwasser, de andere werkt mee in de bediening overdag of ’s avonds. Zij houden ons regelmatig een spiegel voor. Of hoe duidelijk communiceren we ? Of hoe werken wij optimaal samen ? Of hoe vind ik een taak die bij mijn mogelijkheden past ?

 

Geel, barmhartige stede. Enkel als je erbij hoort, heb je een plaats in onze maatschappij.

 

Positief in dit verhaal is dat cultuurcafé de Werft vanuit verschillende hoeken de vraag krijgt om jongeren die nood hebben aan wat extra begeleiding een stagemogelijkheid te bieden. Niet altijd eenvoudig, want in de horeca moet je presteren en anderzijds ervoor zorgen dat iedereen recht blijft in de prestatiedruk of de verwachtingen van de klant. Voor het werken met personen krijgen wij vandaag een schouderklopje, maar morgen als het allemaal snel moet gaan is de criticaster ook aanwezig.

Daarnaast kunnen wij niet aan alle vragen voldoen en hopen wij dat de overheid haar normen een beetje zal versoepelen naar de horeca toe.

Belangrijk, de medewerker begeleid werken mag een goedkope werkkracht zijn, maar een bijzondere werkkracht waarvoor voldoende begeleidingsmiddelen zijn.

 

Al werkend bouw je een reputatie op. Zo klopte op een voormiddag een persoon aan die zich ontfermde over een jonge Afghaanse vluchteling die zonder ouders in Geel verbleef. Hij was voor deze jongere dringend op zoek naar een stageplaats en hij had via-via gehoord dat café de Werft misschien een optie was.

 

Meteen stapten we in een nieuw verhaal. Van Duaal Leren als hulpkok of een taalstage ‘leren van de keukentaal’ voor politiek vluchtelingen die graag in een keuken zouden werken en niet alleen onze taal willen leren, maar ook graag kennismaken met de Vlaamse leefwereld.

 

Voor ons een heel positieve ervaring. Sinds een maand hebben wij een 47-jarige Syrische vrouw halftijds aangeworven. Zij verblijft al 5 jaar in Geel en had nooit gewerkt. Tijdens haar taalstage bleek dat zij niet alleen intelligent was, zij had enkele jaren rechten gestuurd, maar zij bleek ook de keuken van het Midden-Oosten te beheersen. Een boeiende keuken. Ottolenghi kende ze niet, maar zijn rechten kon ze op Syrisch-Libanese wijze bereiden.

 

Voor onze inspanningen ontvingen wij in juni 2019 van I-diverso het referentiebewijs inclusieve onderneming. Een schouderklopje voor onze inspanningen en een uitdaging om op de ingeslagen weg rustig verder te gaan.